Ett antal robotdammsugare har passerat testlabbet de senaste åren. Med all rätt; robotdammsugare är ett hett ämne och det finns flera intressanta alternativ på marknaden just nu. Men hur man än vrider och vänder på det hela – ska det städas ordentligt krävs fortfarande en hederlig handjagare. Den slår robotarna på fingrarna alla dagar i veckan när det gäller sugkraft och kommer åt längs med kanter, ovanpå lister, i soffan och under sängen.

Produktutvecklingen går framåt även här. Philips Performer har en unik funktion som kommer skrämma livet ur dig. Okej, kanske inte själva funktionen i sig, men väl innebörden av den.

Modellen har nämligen ett nytt munstycke, Triactive, som är smyckad med led-lampor i framkant. Med dessa aktiverade syns allt, och då menar vi allt!

Philips Performer Ultimate

Vi levde, precis som många andra, i villfarelsen att ett golv som ser välstädat ut också är rent. Glöm det, efter att ha testat Philips lösning vet vi bättre. Belysningsvinkeln gör att varje litet dammkorn syns skrämmande tydligt och det är svårt att sluta städa förrän varenda ett borta. Funktionen är alltså effektiv i dubbel bemärkelse, då du kommer städa oftare nu när du ser all smuts.

Att montera ihop dammsugaren skiljer sig inte nämnvärt från andra modeller, strömförsörjningen till lamporna löper i en skena längs med teleskopröret och delarna sammankopplas enkelt. Handtaget är ergonomiskt och riktigt skönt att hålla i. Ovanpå, vid tummen, finns fjärrkontrollen för att reglera effekten samt aktivera lamporna. Smidigt, även om du lätt kommer åt strömknappen oavsiktligt. Men att slippa böja sig varje gång förlåter det mesta.

Philips Performer Ultimate
Fjärrkontrollen fungerar klanderfritt men det är det enkelt att komma åt knapparna oavsiktligt.

Går tyst och kvalitetskänslan är i topp

På huvudenheten finns en display som visar vilket av de fem olika effektlägena som är aktiverat liksom om dammpåsen är full. Designen är modern och kvalitetskänslan är hög rakt igenom. Ljudnivån är acceptabel, enligt specarna 74 decibel, vilket är mindre än vad flertalet robotdammsugare ger ifrån sig.

Och rent blir det. Philips kallar sin teknik för Airflowmax, som ger en stark och jämn sugeffekt. Tekniken bygger på tre hörnstenar: En räfflad yta inuti dammbehållaren som ska maximera luftflödet kring dammsugarpåsen och på så sätt göra att hela påsens yta kan användas. Vidare är behållaren specialutformad för att dammsugarpåsen ska vecklas ut jämnt, och till sist - dammsugarpåsarna av fibrer som ska absorbera dammet utan att porerna täpps igen. Munstycket saknar borstar utan använder i stället gummiflikar, och det är en fröjd att slippa plocka bort hår, damm och annat som annars fastnar.