Uppkopplade babymonitorer har vi sett sedan flera år tillbaka, och allt fler prylar som ska hålla kolla på våra spädbarn börjar dyka upp – andningslarm, smarta blöjor och till och med smarta strumpor.

Missa inte: Din framtida brödrost – en riktig integritetsbov

Prylar av den här typen påstår sig hålla koll på exempelvis barnets blodtryck, syrenivå och att barnen andas som de ska. Plötslig spädbarnsdöd drabbar runt 30 barn per år i Sverige, så visst kan sådana prylar skänka lugn till en orolig förälder, men nu ifrågasätter amerikanska läkare om den här typen av prylar verkligen hjälper – och menar att de faktiskt kan göra mer skada än nytta. Detta rapporterar The Verge.

Två amerikanska läkare och en medicinsk expert har i en rapport i Journal of the American Medical Association hävdat att det inte finns några bevis för att prylar som håller koll på blodtryck och syrenivåer i blodet verkligen kan minska risken för plötslig spädbarndsdöd. Många av produkterna är inte heller testade utifrån faktorer som säkerhet och noggrannhet, och när de väl är testade finns inga testresultat tillgängliga för allmänheten att ta del av.

Läkarna varnar för att ofta felvisande, inexakta och dyra babyprodukter kan skänka föräldrar en falsk känsla av trygghet – eller tvärtom, varna trots att inget är fel – och menar att tillverkarna gör stora pengar på föräldras oro.

Rapporten kan läsas i sin helhet här.