Temperatursensorer, rökdetektorer, uppkopplade larm, och enheter som varnar för vattenläckage – det har vi sett förr. Nu har Internet of things blivit ännu lite större, men frågan är om vi någonsin har sett (eller efterfrågat) en sensor som varnar för strålning. Nu finns den i alla fall.

Missa inte: Ransomware för tv:n kan snart vara en grej – men ägarna är dåligt förberedda

Dosime är en bluetooth-uppkopplad liten wearable, tänkt att alltid bäras med i jackficka eller handväska, eller placerad någonstans i hemmet. Naturligtvis kommer den också med en app. Dosime skannar omgivningen efter gammastrålar och annan elektromagnetisk strålning. Upptäcker Dosime förhöjda nivåer får du en notis i din mobil.

Dosime
Dosime kan fästas på väggen eller tas med i fickan eller handväskan. Bild: Dosime

Det här kan kanske låta alarmistiskt, men tillverkaren Mirion Technologies menar allvar med sin produkt. På många marknader bor stora delar av befolkningen i närheten av kärnkraftverk. I USA bor exempelvis en tredjedel av befolkningen mindre än 9 mil från ett kärnkraftverk, en siffra som också amerikanska myndigheter rapporterat. Skulle förhöjda strålningsnivåer uppstå i närheten av dessa, ska Dosime varna i god tid.

Hur stor nytta den här prylen skulle få i Sverige, om den ens kommer hit, är oklart. Men nu finns den. Dosime ska börja säljas under 2017, och kostar runt 2 500 kronor. (Den som är riktigt sugen på att mäta strålning kan naturligtvis redan idag köpa en strålningsdetektor, men då osmart och icke-uppkopplad).

Läs också: Chipolo Plus vill hjälpa dig att hitta dina nycklar – så bra funkar det