Panasonic Home Monitoring & Control Kit är ett hemövervakningssystem i samma stil som exempelvis Gigaset Elements. Vi har testat grundpaketet KX-HN6012 tillsammans med några av de extra tillbehör som går att köpa separat. Och precis som för Gigaset Elements är nyttan och användningsområdet för Panasonic Home Monitoring & Control Kit tveksamt, men några smarta funktioner och fiffiga komponenter gör ändå att det överlag får godkänt.

Läs också: 8 sätt att övervaka sommarstugan – på distans

I grundpaketet KX-HN6012 ingår den basstation som håller ihop hela systemet, två stycken sensorer för dörrar/fönster, en övervakningskamera för inomhusbruk och en smart plug som kopplas in i ett eluttag och låter dig slå på eller av strömmen på distans (eller vid vissa speciella omständigheter som kan programmeras in i systemet). Cirkapriset för detta är 2 900 kronor, vilket är okej med tanke på vad du får för pengarna. En liknande konfiguration av Gigaset Elements skulle kosta ungefär detsamma.

Panasonic Home Monitoring & Control Kit
Alla komponenterna som vi testar - kamera för utomhusbruk, kamera för inomhusbruk, smart plug, två sensorer för fönster/dörr, basstation, rörelsedetektor och vattenläckagesensor.

Vi testar även en utomhuskamera (1 200 kronor), en vattenläckagesensor (400 kronor) och en rörelsedetektor (400 kronor). Förutom dessa finns ytterligare en mängd tillbehör, exempelvis en glaskrossdetektor, en fjärrkontroll för att slippa slå på/av systemet med mobilen, samt ett backup-batteri för användning vid strömavbrott.

Inget inbrottslarm

På samma sätt som för Gigaset Elements är Panasonic Home Monitoring & Control Kit inte lämpligt som inbrottslarm, vilket Panasonic också är tydliga med (överhuvudtaget ägnar de en stor del av utrymmet i manualen åt att avsvära sig ansvar och att upprepade gånger varna om att systemet kanske inte alltid fungerar som det ska). För att kunna fungera som inbrottslarm är det helt enkelt för opålitligt och för lätt att sätta ur bruk.

Men även som enkelt hemövervakningssystem har Panasonic Home Monitoring & Control Kit en del brister. Mer om dessa lite senare.

Panasonic Home Monitoring & Control Kit
Gränssnittet är lättöverskådligt och appen är mycket lättanvänd.

Installationen av systemet är dock nästan löjligt smidig, både när det gäller delarna i grundpaketet och de extra tillbehören Här är det plug and play i dess allra bästa form. Att sedan konfigurera och skräddarsy systemet är lika enkelt. Appen för IOS eller Android är tydlig och lättanvänd, med ett väldigt pedagogiskt gränssnitt. Att det inte finns något webbgränssnitt som alternativ är synd, men inget stort minus. Appen är så pass bra.

Överlag imponerar Panasonic Home Monitoring & Control Kit mjukvarumässigt. Genom så kallad ”Smart kontroll” kan du exempelvis lägga till makron för att starta kamerainspelningar eller slå på/av smart pluggen. Du kan till exempel programmera kameran att spela in under tio minuter när ytterdörren öppnas eller koppla en lampa till smart pluggen och slå på strömmen när rörelsedetektorn aktiveras.

Ojämn hårdvara

Tyvärr imponerar inte hårdvaran lika mycket, även om den bitvis är riktigt bra. Vattenläckagesensorn fungerar utmärkt, likaså sensorerna för dörrar/fönster. Också smartpluggen gör precis vad den ska.

Rörelsedetektorn fungerar okej, men är väldigt beroende av hur den är placerad. Basstationen gör också vad den ska, varken mer eller mindre.

Panasonic Home Monitoring & Control Kit
Du kan enkelt programmera systemet och exempelvis tala om för kamerorna när och hur de ska starta inspelningar.

Det stora sorgebarnet är kamerorna, både den för inomhusbruk och den för utomhusbruk. Upplösningen (max 640 x 480 bildpunkter) och kvaliteten på bilden (framförallt när det är mörkt) är på tok för dåliga. De ger någon slags diffus överblick över vad som sker, men inte mer. Okej, en liten fördel med detta är att de strömmar bilden snabbt och effektivt i realtid, även med en bristfällig uppkoppling, men det hade varit bra om det gått att välja själv. Dessutom sätter inspelningen vid rörelsedetektion igång försent och risken att den eller det som satte igång inspelningen har hunnit ur bild är stor.

Till skillnad mot Gigaset Elements lösning finns här ingen möjlighet till molnlagring. De videoklipp du spelar in kan istället lagras på ett sd-minneskort (medföljer ej) i basstationen. Dessa kan sedan visserligen spelas upp på distans, men försvinner eller förstörs basenheten är klippen borta.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning