Irobot Braava Jet är framtagen för att rengöra alla tänkbara varianter av hårda golv, men på ett annat sätt än vad vi är vana med, och då med de allt mer populära robotdammsugarna i åtanke. Principen är densamma, men i stället för en samlingsbehållare för uppsuget damm används här istället de medföljande engångsdukarna samt en inbyggd vattentank som med ett munstycke i fronten blöter ned vägen framför enheten. Det finns också tvättbara dukar att beställa och du skulle föredra det.

iRobot Braava Jet 240
Rengöringsdukar går åt i mängder, och kostar runt 10 kronor styck.

Precis som en vanlig robotdammsugare, styr denna ”robotgolvmopp” självständigt runt möbler och längs väggar med hjälp av navigationsmjukvara och sensorer. Det finns tre olika rengöringslägen – golvtvätt, våtmoppning samt torrmoppning. Maskinen känner automatiskt av vilken engångsduk du satt på plats och anpassar städningen efter det, och själva handhavandet är mycket enkelt.

Efter att vi monterat duken i fästet på undersidan och fyllt tanken med varmt vatten är det bara att placera roboten i rummets ena hörn och trycka på startknappen. Sedan avverkas rummets yta systematiskt, och i och med att Braava Jet inte kan ta sig över trösklar eller andra hinder begränsas området per automatik.

En laddning räcker till cirka 20 kvadratmeter och städningen tar drygt en timme. Att ladda upp batteriet efteråt kostar dig två timmar. Väljer du golvtvätt eller våtmoppning sprutas en vattenstråle på ytan framför roboten, varpå den vibrerande duken sedan rengör och torkar upp. Strålarna av vatten träffar enbart golvytorna och inte möbler som kan vara känsliga för väta.

iRobot Braava Jet 240
Braava tar sig fram överraskande effektivt.

Resultatet är ungefär som vi förväntar oss. Lättare fläckar tas bort medan damm och annan lös smuts effektivt samlas upp i duken, och i och med det smidigare formatet tar maskinen sig in under lägre bord. Djungeln av stolsben under köksbordet är heller inga problem. Den åker även väldigt nära kanter och djupt in i hörnorna – riktigt bra! Vid torrmoppning används inget vatten, utan då är det enbart damm som samlas upp.

iRobot Braava Jet 240
Smidig app som förenklar användandet

Vi skriver år 2016, så givetvis finns det även en dedikerad app till Irobot Braava Jet. Med denna kan du förutom att beställa nya dukar (engångs- eller tvättbara) även välja om du vill punktrengöra vissa områden, vilket innebär att roboten går över en mindre yta flera gånger. Vidare kan du aktivera en så kallad ”virtual wall” om ytorna saknar naturliga avgränsningar och det finns vissa delar av hemmet du inte vill att enheten skall nå.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning