Oral-B Genius 9000 är tillverkarens senaste skapelse och använder bluetooth för kommunikation mellan eltandborsten och din smartphone. Med hjälp av en app och telefonens kamera får du en grym översikt samt en hel del tips om hur du skall sköta dina tänder.

Varje år är det samma visa: Oral B släpper en ny modell. Några nya funktioner och lite ändringar i designen. De övriga tillverkarna, med Philips i spetsen, brukar inte vänta länge med att även de presentera sina nyheter.
Denna gång har Oral B tänkt till ordentligt och utrustad toppmodellerna (Genius 8000 samt 9000) med Bluetooth och en app, "Position Detection Technology", som tillsammans med kameran i din telefon har koll på vilka tänder som borstats och vilka som behöver lite extra uppmärksamhet.

Oral B Genius
Till Genius 9000 medföljer ett smart reseetui som kan ladda mobilen samtidigt som borsten

Till tandborsten medföljer ett fäste till din mobiltelefon som du monterar där du vanligtvis sköter din tandhygien. Det är bara att följa anvisningarna och du är igång på ett par minuter. När du börjar borsta visas din mun uppdelad i sex, eller fyra om du väljer det, olika sektioner och efter varje avslutad del byter sektionen färg. Det kommer även lite uppmuntrande animationer under borstningens gång. Upplägget är snyggt och visst anstränger vi oss lite extra för att uppnå ett perfekt resultat.

Oral B Genius
Det finns mängder av olika funktioner och tips i appen

Telefonens, och kamerans, fasta montering innebär emellertid en viss begränsning. Du måste hela tiden stå mitt framför telefonen och för den som gärna går runt och plockar med annat under tiden blir det knepigt. Vid ett tillfälle lossnar fästet vilket gör att telefonen faller ner i handfatet och det är rena turen att inte displayen spricker.   

Överlag blir ändå betyget högt

I appen kan du även anpassa din tandborstning och på förhand lägga in områden du vill fokusera lite extra på. Det finns också ett antal program att välja mellan beroende på om du vill ha vitare tänder, har blödande tandkött och så vidare. Givetvis har tillverkaren även lagt till rekommendationer för de egna produkterna i form av tandkrämer, munskölj och tandtråd.

Eltandborsten i sig har en 3d-rengöringsteknologi som oscillerar, roterar och pulserar för att bryta sönder och avlägsna placken, och det är väl i inget snacka om att tekniken är effektivare än att stå och gnugga med en ”manuell” tandborste. Batteriet räcker till runt 60 minuters borstning innan det är dags för laddning, om du inte har den ståendes i laddaren kontinuerligt. För att ta med den på resan medföljer ett fodral med vilken borsten kan laddas via usb. Vidare finns sex olika borstlägen: Pro Clean (djuprengöring), ”daglig rengöring”, tandköttsvård, mjuk, vitgörande samt Tungrengöring.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Oral-B (Braun) Genius 9000 CrossAction Pris vid test: 1690 kr.

Bästa pris just nu: 1499 kr