Robotdammsugare är hett, det märks inte minst när vi lyfter upp artiklar i ämnet här på M3 och Smartworld. Av förståeliga skäl – vem vill egentligen springa runt och jaga dammråttor när det finns så mycket roligare aktiviteter att ägna sig åt?

Vårt förra jämförande test av den här produktkategorin blev en riktig rysare där Irobot Roomba och Neato gjorde upp om testvinnartiteln. Dessa två tillverkare, samt bland andra Electrolux, har en del spännande nyheter på gång som vi löpande kommer att testa och utvärdera så fort de landar här på redaktionen. Här fokuserar vi emellertid på 360 Eye, som tillverkaren Dyson nu lanserar i Sverige.

Dyson 360Eye

På förhand ser det riktigt bra ut. Konstruktionen liknar ingenting vi tidigare testat och den utlovande prestandan från Dysons så kallade ”V2-motor” med digital teknik skall enligt tillverkaren själv skapa en sugeffekt utan dess like. Förväntningarna var med andra ord höga innan vi drog igång testet.

Högbygge med annorlunda design 

Designen är onekligen udda. Formspråket går igen från tillverkarens vanliga dammsugare, med en utpräglad framtids-look och udda färgkombinationer. Och den är ju så liten! Cirka 23 centimeter i diameter gör den till en av de minsta modellerna vi har testat. Den är till och med mindre än lågprisalternativet Spider M607 från Dirt Devil. Men den är desto högre och mäter hela 12 centimeter i strumplästen. Detta ger oss ett visst huvudbry direkt. Hur ska den kunna hålla rent under sängar och lägre bord? 

Dockningscentalen är en riktigt trevlig historia. Den här tunna varianten tar nästan ingen plats alls och ser dessutom riktigt bra ut. Modellerna vi tidigare testat har uteslutande levererats med riktigt feta klossar som inte bara sett anskrämliga ut och är i vägen – de kan ibland dessutom flyttas ur sitt läge på grund av påstötningar från dammsugarna.

Konstruktionsmässigt är Dyson 360 Eye inte lik någonting annat på marknaden. Byggd på höjden med en kamera placerad på toppen som kronan på verket. Kameran förmedlar ett 360-graderssynfält till enheten och den tar 30 bilder i sekunden. Tillsammans med kartläggningsprogramvaran skapas en panoramavy av rummet som roboten sedan använder för att lokalisera var den befinner sig, var den har varit och vilka ytor som återstår att dammsuga. Funktionen visar sig vara riktigt bra med ett, till synes, logiskt rörelsemönster som följd.

Saknar specialprogram

Några olika program för själva städningen finns inte. Kantrengöring, eller liknande specialprogram som vissa av konkurrenterna erbjuder, lyser med sin frånvaro. Det är endast ett läge som gäller och dammsugaren kör helt enkelt på tills dess att alla ytor är avklarade. Om batteriet tar slut åker den till dockningsstationen för att ladda och tar sedan vid där städningen tidigare avbröts.

Lithium-jon batteriet klarar enbart runt 45 minuters sugande så det blir en del farande mellan arbetsytorna och dockningsstationen. Att ladda upp batteriet fullt tar dryga två timmar. Startar du däremot städningen på en annan plats än från dockningsstationen kör den så långt det går på en laddning och avslutar sedan programmet.