Parrot Pot är i grund och botten en självvattnande kruka, men jämfört med konkurrenterna har den några extra fiffiga finesser. Du kopplar den nämligen via bluetooth till en smartphone eller en surfplatta och kan på så sätt få viktig info om din blomma och även styra vattningen.

Att komma igång med Parrot Pot är enkelt. Vi lyfter upp innerkrukan, stoppar i de fyra medföljande batterierna, stoppar tillbaka innerkrukan, fyller på jord, planterar vår blomma och häller i vatten i ytterkrukans vattentank (som rymmer upp till 2,2 liter). Sedan är vi igång, i alla fall med den ”analoga” delen.

Nästa steg är nämligen att ladda ned appen till smartphone eller surfplatta, ansluta till krukan via bluetooth och skapa vår egen ”trädgård”. Också detta steg är enkelt, även om det tar ett litet tag att hitta rätt växt i den omfattande databasen när vi ska lägga in vilken blomma det är vi har. Att databasen bara är på engelska (och latin) gör det inte lättare, men efter lite googlande och ett samtal till undertecknads hustru blir det rätt.

Sista steget är att välja vilken vattningsläge vi vill ha. Här finns fyra olika att välja på: ”Perfect Drop” som är ett automatiskt och för växten optimerat läge, ”Plant Sitter” som gör att en vattentank räcker i en månad, ”Custom” som låter oss själva finjustera de automatiska inställningarna och ”Manual” som kopplar bort den automatiska bevattningen helt.

Begränsade funktioner

Så långt allt gott. Det automatiska vattnandet funkar utmärkt och via fyra inbyggda sensorer får vi via appen info om blomjordens fuktighet, vattennivån i tanken, nivån på eventuellt näringsmedel, temperatur och ljusstyrka. Via den stora databasen får vi även utförlig info både om vår växt (en pelargon) och tips om hur den bäst ska skötas om, hur mycket vatten den behövs, vilka temperaturer den trivs i, och så vidare.

Parrot Pot
Så här ser Parrot Pot ut med läckra citrusfrukter...

Detta är visserligen intressant och bra, särskilt för oss som inte är vana att ta hand om blommor och inte har särskilt gröna fingrar, men här börjar också Parrot Pots problem. Eller kanske snarare visar sig dess begränsningar.
För hur intressant och nyttig denna info än är, hur häftigt det än känns att se snygga kurvor över jordfuktighet, ljus och temperatur, är det inget som Parrot Pot själv har någon nytta av. Är det för varmt eller för ljust eller för lite näring kan krukan inte annat än konstatera detta. Att korrigera dessa problem blir i slutändan upp till oss. Parrot Pot sköter bevattningen, punkt slut.

Parrot Pot
...och så här ser den ut utan någon växt.

Ingen info på resan

Ännu mer begränsande är att Parrot Pot bara ansluter till vår smartphone eller surfplatta via bluetooth. Det går med andra ord att ställa in bevattningen så att den ska räcka i upp till en månad när du är bortrest, men vi kan när vi är borta överhuvudtaget inte få någon information om hur växten mår, inte ens jordfuktighet eller återstående vattenmängd i tanken. Att manuellt på distans skvätta i lite mer vatten är med andra ord inte möjligt.

I praktiken betyder detta alltså att mycket av den info vi får via appen är sådan som vi ändå kan få genom att gå fram till blomman och titta på den. Okej, vi kan inte få jordfuktigheten i en tjusig procentsiffra, men vi kan stoppa ned ett finger och känna på den.

Parrot Pot
Informationen i appen är lättöverskådlig och tydlig.

På minussidan finns även krukans utformning. Visserligen finns Parrot Pot i tre olika färger (svart, vit och röd), men bara i en storlek. För många växter är den därför över- eller underdimensionerad. Den långsmala formen gör den dessutom opratisk för lite större växter. En lite lägre och bredare variant hade i vissa lägen varit att föredra som alternativ.

Slutligen är förstås priset en stor nackdel. 1 500 kronor är ruggigt mycket pengar för att hålla en enda växt vid liv. För denna summa kan vi köpa ganska många nya pelargoner…