ID Lock

Smart lås med vettiga funktioner

ID Lock liknar till mångt och mycket just Yale Doorman, och monteringsproceduren är ungefär densamma. Förutom låsenheten och låskasse medföljer två slutstycken i olika storlekar, vredpinnar samt skruvset för att passa till de flesta dörrar. Sedan är det bara att köra igång med demonteringen av ditt gamla slutstycke och följa installationsanvisningarna.

Det kan verka en aning knepigt initialt men med lite tålamod och några djupa andetag går det relativt snabbt att få det på plats. Värt att tänka på är att om du har en säkerhetsdörr där innerhandtaget måste dras uppåt innan du kan låsa eller låsa upp fungerar inte låset. Detta är emellertid inte unikt för ID Lock, utan gäller de flesta tredjepartslösningarna.

ID Lock
ID Lock kommer i tre olika färger

För att öppna dörren kan du använda dig av antingen nyckelbricka eller pin-kod, och med den medföljande fjärrkontrollen går det att öppna eller låsa dörren oavsett var i huset du befinner dig. Ställer du in låset på ”bortasäkring” (bra om du planerar att resa iväg en längre period) kräver låset nyckelbricka även när du låser upp från insidan. En funktion som liknar traditionella säkerhetslås och är att rekommendera för dörrar med glaspartier så att ingen obehörig kan krossa glaset och komma åt vredet på insidan.
 

Inbyggd larmfunktion

Det går även att välja om låset skall låsas automatisk eller manuellt när dörren stängs vilket går snabbt att ändra genom att trycka in öppningsknappen i fem sekunder. Låset har plats för 8 AA-batterier och minst fyra krävs för att låset ska fungera. Skulle strömmen ta slut kan du använda ett 9 volts-batteri och trycka det mot polerna på ytterdelen för att sedan byta ut de slutkörda batterierna.
 

ID Lock
Tio stycken nyckelbrickor ingår

ID Lock har även ett inbyggt larm som utlöses om låskassetten angrips på något sätt, eller om det skulle börja brinna. För att koppla upp låset och ha åtkoms till det oavsett var du befinner dig kan du köpa till en Z-Wave-modul (cirka 690 kronor). Du kan då kontrollera låset från din mobiltelefon eller en annan Z-Wave-enhet du har i hemmet.
 

Omdöme

M3 rekommenderar

Kvalitetskänslan i ID Lock är mycket hög och designen är det verkligen inget fel på. Touchpanelen med siffertangentbordet lyser upp snyggt i mörkret. Låset passar alla dörrar enligt SIS-standarden NS3155 och är relativt enkelt att montera. För de familjemedlemmar som inte vill använda pin-kod medföljer tio nyckelbrickor. Fjärrkontrollen är både snygg och fungerar smidigt och du vill låsa eller låsa upp på håll. ID Lock är kort och gott en given utmanare till Yale Doorman.

ID Lock
Testat: Januari 2017
Tillverkare: ID Lock
Mer info: Gröna hus
Funktion: Kod/bricklås till ytterdörr
Batteri: 8 st AA-batterier
Färg: Svart, vit eller silver
Batteritid: 4 st batterier cirka 2 år, 8 stycken batterier cirka tre år.
Pris vid test: 4 195 kronor.
Pris nu: 4 390 kronor hos Kjell och Company (inkl. 5 brickor).

plus

Passar de flesta dörrar
Hög kvalitetskänsla
Användarvänligt
Går att få uppkopplat (Z-wave)

minus

Dyrt
Uppkoppling kräver tilläggsprodukt

betyg 8 av 10