Bitlock

Cykellås med bra delningsfunktion

Bitlock – cykellås med bra delningsfunktion

Det skramlar en hel del om paketet när Bitlock landar på redaktionen och första intrycket är väl sisådär när det gäller kvalitetskänslan. Men efter att vi bekantat oss med låset tinar vi upp allt mer och inser att det kanske inte är en så pjåkig produkt ändå. Bitlock riktar sig uteslutande till cyklister, vilket ter sig naturligt med tanke på att det är till formen är ett klassiskt bygellås.

För att komma igång behöver du först och främst installera tillverkarens app, och därefter följa instruktionerna. Förfarandet är enkelt och du är igång inom någon minut. Kommunikationen sker via bluetooth och när du befinner dig tillräckligt nära känner låset av behörigheten och genom att sedan trycka på någon av de två knapparna öppnas låset. För att låsa trycker du en gång till.

Skulle du få slut på batterier i mobilen eller om du har glömt den hemma kan du använda samma knappar för att slå in din personliga fyrsiffriga kod. Koden väljer du i appen när du installerar låset.

Under testet fungerar låset felfritt, även om det vid vissa tillfällen tar ett tag för kommunikationen att kicka igång mellan lås och telefon. Batteritiden uppges vara runt fem år och om nivån börjar bli låg dyker det upp en varning i appen. Att byta batteri är relativt enkelt med kräver både en insektsnyckel samt en skruvmejsel. Någon man kanske inte alltid har nära till hands.

Appen är en enkel historia som lämnar en del att önska rent grafiskt. Det är ett trist gränssnitt och inte helt logiskt. Men det fungerar och det finns en del trevliga funktioner. Dels kan du se var låset (och förhoppningsvis din cykel befinner sig) med hjälp av en karta. Detta förutsätter att du delat ut rättigheterna till någon annan, då det är dennes uppkoppling som används för lokaliseringen.

I kartan kan du även se andra lås och du kan ansöka om medlemskap i dessa. Det kan vara en cykelpool eller ett företag som delar på cyklar. Smart! Det finns även en betalningslösning i appen där du lägger in dina kortuppgifter. Något som kan vara en lösning för exempelvis cykeluthyrare.

Bitlock
Testat: Januari 2017
Tillverkare: Bitlock
Mer info: Bitlock
Funktion: Fjärrstyrt Bygellås
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS
Anslutning: Bluetooth
Batteritid: Utbytbart, upp till fem år.
Storlek: I.U
Vikt: ca 1,1 kilo
Pris: 129 dollar (cirka 1 140 kronor).

plus

Enkelt handhavande
Smart delningstjänst
Medföljer cykelfäste samt vajer

minus

Trist (men funktionell) app
Dyr
Kvalitetskänslan

betyg 7 av 10