Friday Smart Lock

Krångligt – och tappar kontakten

I teorin är Friday Smart Lock en jättesmart produkt. Ett motordrivet och appstyrt låsvred som du sätter på insidan av ytterddörren (eller någon annan dörr) i stället för det befintliga låsvredet. Du kan sedan öppna och stänga dörren bara med hjälp av din mobil eller låta andra få access och låsa upp utan att krångla med utlåning av fysiska nycklar.

Friday Smart Lock
Friday Smart Lock drivs med ett batteri som uppges kunna fungera i upp till ett år mellan laddningarna.

Men som så många gånger förr visar det sig tyvärr snabbt att Friday Smart Lock inte är lika bra i praktiken som i teorin.

Krånglig installation

Installationen av Friday Smart Lock är rejält knepig. Att få loss det gamla låsvredet går bra, men att få dit det nya motordrivna är väldigt pilligt och tålamodsprövande. Ändå har vi tur och slipper ta fram bågfilen som är ett av de verktyg som rekommenderas i manualen. Om vredpinnen i det befintliga låset är för lång måste den nämligen sågas av till rätt längd för att fungera med Friday Smart Lock.

Detta är inte bara ett problem för att det gör installationen ännu mer krånglig. Är det så att du tröttnar på Friday Smart Lock är det inte säkert att ditt gamla låsvred går att sätta tillbaka igen och du kan tvingas köpa ett helt nytt lås.

Friday Smart Lock
Om vredpinnen är för lång måste den kapas med en bågfil.

Vi har dock tur vid vår installation och det räcker med att sätta dit den medföljande adapterbrickan istället för att såga av vredpinnen.

När den fysiska monteringen väl är avklarad går installationen av appen och parningen med låset väldigt lätt och smidigt och bara ett par minuter senare är vi igång och kan låsa och låsa upp vår ytterdörr genom ett enkelt klick i appen. Ett plus här också för att Friday Smart Lock är kompatibelt med Apple Homekit.

Friday Smart lock
Så här ser Friday Lock ut med kåpan på.

Fler problem

Appen är som sagt väldigt lätt att använda och har ett enkelt och pedagogiskt gränssnitt. Men problemen är tyvärr inte över för Friday Smart Lock. Till att börja med tappas kontakten med låset till och från. Inget jätteproblem och förhoppningsvis något som kan lösas i en framtida uppdatering, men det är ändå irriterande.

Friday Smart Lock
Gränssnittet i appen är enkelt och funktionellt.

Ett större problem är att Friday Smart Lock, i alla fall på vår dörr, inte känner av när dörren låses eller låses upp med en nyckel då omvridandet av nyckeln inte vrider om vredpinnen och därmed inte låsvredet på insidan av dörren. Så om någon i familjen skulle låsa med nyckel när de går ut tror Friday Smart Lock att det fortfarande är olåst och vägrar låsa upp den ”olåsta” dörren via appen.

Ytterligare en nackdel är prislappen. 3 000 kronor är i kraftigaste laget för något som, även när det fungerar som det ska, är så begränsat i funktionerna som Friday Smart Lock.

Omdöme

Friday Smart Lock är i grund och botten en bra idé, men en alltför krånglig installation, flera barnsjukdomar och en alltför hög prislapp drar ned betyget rejält.

Friday Smart Lock
Testat: Juni 2018
Tillverkare/kontakt: Friday Labs, www.fridaylabs.net.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Batteritid: Upp till ett år.
Storlek på vredet: 70 mm i diameter.
Övrigt: Finns i sju olika färger, kompatibelt med Apple Homekit.
Pris: 2 999 kronor hos Webhallen.

plus

Använder det befintliga låset.
Snygg design.
Fungerar med Apple Homekit.

minus

Krånglig installation.
Fungerar ej med alla typer av lås.
Tappar kontakt med telefonen.
Dyrt.

betyg 4 av 10