Det finns många anledningar att digitalisera sitt dörrlås. Det gör det smidigare att ge och kontrollera tillgång till hemmet eller en lokal utan att behöva krångla med extranycklar som kan komma på villovägar. Delar du ut en extra inpasseringskod eller en nyckelbricka, eller upplåsningsrättigheter via app, kan du sedan avaktivera den direkt.

Testade digitala lås

Låsen kan även ofta konfigureras med funktioner som höjer säkerheten, som schemalagd automatiskt låsning, möjlighet att kolla status på låset på distans och olika säkerhetskrav för upplåsning, som tvåfaktorsautentisering, till exempel nyckelbricka plus kod.

Uppkopplade lås: Så fungerar de – och här är riskerna

Det är också en bekvämlighetsgrej. De flesta elektroniska lås kan numera kommunicera trådlöst. Antingen via bluetooth med en mobil eller via smarta hem-protokoll som zigbee och z-wave och kan då fjärrstyras. Det kan vara huvudsyftet för många som digitaliserar sina lås, möjligheten att kunna få koll på låset även när du inte är hemma. Eller kanske är du bara är för lat för att resa dig och gå och öppna dörren.
 

Nytt lås från grunden

När det gäller digitala dörrlås så finns det i princip två typer. Först har vi kompletta lås- och åtkomstsystem som helt ersätter ditt nuvarande lås. Det består av ett centralt låshus med servostyrd låskolv, inte och yttre låspaneler med sådant som knappsats för kodlås och rfid-nyckerbrickor, och även låsbleck till dörrkarmen. Du programmerar det med koder eller brickor, eller till och med fingeravtryck i ett av de lås vi testat, och delar ut till familjemedlemmar och andra som ska få komma in.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

De passar bra för dig som har ett större hushåll med många som ska kunna ta sig in och ut, och där du har möjlighet att själv eller med professionell låssmedshjälp montera in låset i din egen dörr. En föreningslokal eller mindre företag i egen fastighet kan också ha stor nytta av denna typ av lås.

Det kan också finnas möjlighet att fjärrstyra låset via mobilen eller smarta hem-system, istället för vanliga nycklar. Det sker oftast med modul som monteras in som ger låset radiouppkoppling, bluetooth, z-wave eller zigbee, som sedan pratar med en gateway uppkopplad på lokalt nätverk. Då kan du låsa och låsa upp, kontrollera status på både dörr och lås – låst eller olåst, öppet eller stängt – och får kontroll på vem som passerat in och ut och när. Sådan trådlös uppkoppling är för det mesta ett tillägg till låset och inte en del av grundfunktionaliteten, men det är vanligt att de säljs i paket.
 

…eller fjärrstyrd låsvridare

Den andra typen är så kallade dörrvredslås. Det är egentligen inte lås i ordet rätta bemärkelse. Du behåller samma låskolv och nycklar som du hade i dörren tidigare. Det du får är en dosa som du ersätter inre låsvredet med, så att det kan dras med en fjärrstyrd motor. Den koppar du sedan upp dig till trådlöst, med till exempel bluetooth eller z-wave, och kan då styra från en mobilapp eller ett smarta hem-system.

Här är det fjärrstyrningen som är själva huvud-grejen. Du kan ligga på sofflocket och låsa upp dörren om någon ringer på, eller släppa in gäster när du inte ens är hemma. Du delar ut möjlighet att fjärrstyra till valfria andra användare med samma app, och kan sedan hålla koll på hur och när låset används.

Dörrvredslås är mycket enklare att installera och använda, men har i gengäld begränsad funktion. Eftersom inget sitter på utsidan kan du inte få snabb och smidig upplåsning med till exempel en nyckelbricka. Du får hala upp mobilen, starta rätt app och skicka ett lås upp-kommando till dosan på insidan.

Det kan helt enkelt vara smidigare att då fortfarande ha vanliga nycklarna i fickan och låsa upp manuellt. Det fungerar utmärkt med vissa typer av låskolvar men mindre bra i andra. Om ditt vred på insidan snurrar när du vrider om nyckeln på utsidan så har du bästa sortens lås för att skaffa ett dörrvredslås. Men det går att använda även på andra typer av lås, men då kan tillverkaren rekommendera att du alltid låser upp med app istället för nyckel.
 

Men är det säkert?

När det gäller de kompletta låshus som säljs i Sverige är svaret ett solklart ja. Det här är den sorts lösningar som skyddar kontor och förråd världen över fyllda med stöldbegärliga prylar, och kraven på den både elektroniskt och mekaniskt är mycket höga. De flesta som säljs i Sverige, är godkända enligt Stöldskyddsföreningens låsklass 3, vilket kan vara ett plus för vissa typer av hemförsäkring.

Stöldskyddsföreningens klassificering hanterar dock inte fjärrstyrning, så om du utnyttjar möjligheten att koppla upp dig till en hubb och en app, eller kopplar samman låset med ditt smarta hem-system, så gäller inte säkerhetsklassningen längre. Om man ska vara korrekt. Det går ofta att förståelse för det från försäkringsbolag, om en viss typ av försäkring förutsätter klass 3-lås. Men inte alltid. Alla lås av denna typ går ju också att använda och administrera utan fjärrstyrningsdelen om klass 3 är viktigt för dig, men finns möjligheten att koppla upp sig så vill man ju givetvis det.

Läs även: Smarta cykellås du styr med mobilen

Vi tycker nog att det är något som både Stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen borde se över och tydliggöra. Och under tiden borde nog också tillverkarna göra detta tydligare i sin egen marknadsföring. Nu säljs det ”klass 3-lås” som levereras med uppkopplingskit… som gör att det inte är klass 3-lås längre.

Lås av dörrvredstyp är av sin natur alltid uppkopplade. Det är hela poängen med dem, och de kan möjligen också ändra säkerhetsklassningen på det lås de styr. Men även med ett sådant på uppfyller de normala låskrav för de flesta hemförsäkringar.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp leverantörer av olika typer av dörrlås med aktuella lås till försäljning i stora svenska butiker, och bjöd in de vars mest aktuella lås vi inte testat redan. Av sex tillfrågade leverantörer fick vi in nya lås från tre. Tester av dessa kompletterades sedan med de tidigare tester vi gjort.

Låsen testades ett och ett i olika hem och husdörrar och används i vardagen i minst tre dagar. Bedömning av funktioner, hantering och användarvänlighet har gjorts subjektivt av två testare, Mikael Lindkvist och Mattias Inghe. Omdömen och åsikter kan därför variera något.

Danalock V3 Z-wave

Minst i klassen och med ett lockande pris.

Danalock V3 Z-wave

Betyg 4 av 5

Omdöme

Danalock är det mest kompakta låset just nu, och som lokalt bluetooth-lås fungerar det problemfritt och prisvärt om än inte med så många extra finesser. Extra tillbehör för kodlås och fjärråtkomst ger mervärde och är inte heller det dyrt. Integreringen med smart-hubb är dock rätt så begränsad, vi hade hoppats på mer funktionalitet där.

Positivt

  • Snyggt och kompakt.
  • Lätt att komma igång.
  • Smarta tillval.
  • Många anslutningsalternativ.

Negativt

  • Något högljutt.
  • En del problem med statuskoll automatik.
  • Begränsad Z-Wave-funktion.
Testat: Juni 2020
Låstyp: Vredmonterat
Anslutning: Bluetooth, Z-Wave Plus, Z-Wave
Pris: Från 1 849 kronor via Prisjakt

 Läs hela vårt test av Danalock V3 


Glue Smart Door Lock Pro

Intressant för dig som bor på rätt plats.

Glue Home Smart Lock Pro
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Glue Homes digitala lås är inte tekniskt fulländat, och en del funktioner har problem med pålitligheten, även om det blivit bättre jämfört med tidigare version av låset. Det påverkar inte grundfunktionen som är behändig och lättanvänd, även om appen kan behöva ett ansiktslyft. Unika bonustjänsten Inhome är ett spännande plus, om du bor på de få ställen där det fungerar och du är bekväm med att släppa in leverantörer.

Positivt

  • Lätt att komma igång
  • Tyst och diskret
  • Förbättrad automatik

Negativt

  • Bitvis otydligt i appen
  • Något långsamt
  • Fortfarande begränsningar för Inhome
Testat: September 2022
Låstyp: Vredmonterat
Anslutning: Bluetooth, wifi via hub
Pris, oktober 2022Från 1 390 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Glue Smart Door Lock Pro 


ID Lock 150

Komplett och funktionsrikt kodlåssystem för hemmet.

ID Lock 150
Betyg 3 av 5

Omdöme

I grunden är det här ett stabilt och välbyggt kod- och brick-system till dörren som gör jobbet med hög säkerhetsnivå. För den som har tålamodet att sätta sig in i systemet så är det ingen brist på funktionalitet. Men jämfört med användarvänligheten vi får i konkurrerande system så ligger det i dagsläget en bra bit efter. Tiden har börjar springa ifrån ID Lock, och vi hoppas de tar nya tag och kommer ikapp.

Positivt

  • Gott om smarta funktioner.
  • Hög byggkvalitet.
  • Möljlighet till Z-Wave.

Negativt

  • Fortfarande begränsat via Z-Wave.
  • En del jobb att installera.
  • Omständligt att administrera.
  • Relativt dyrt.
Testat: Juni 2020
Låstyp: Komplett låshus
Anslutning: Z-Wave med modul, bluetooth för firmwareuppgradering
Pris: Från 3 689 kronor via Prisjakt

 Läs hela vårt test av ID Lock 150 


Nimly Touch Pro

Med Nimlys smarta lås behöver du varken kod, mobilapp eller taggar för säker upplåsning. Bara dig själv.

Nimly Touch Pro
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Nimlys lås har rätta säkerheten, elegant design och fler funktioner än de flesta. Möjligheten att låsa upp med ett fingeravtryck gör att du kan släppa allt, både nycklar, brickor och koder att komma ihåg. På några punkter kan användarvänligheten behöva trimmas, men helheten är mycket lyckad.

Positivt

  • Funktionsfyllt
  • Smidigt med fingeravtryck
  • Snyggt och välbyggt

Negativt

  • Något stort i måtten
  • Ganska lätt att trycka fel
Testat: September 2022
Låstyp: Komplett låshus, låsklass 3
Anslutning: Zigbee ble till nätverksbrygga
PrisFrån 3 795 kronor via Prisjakt

 Läs hela vårt test av Nimly Touch Pro 


Yale Linus Home: Smart lås som inte krånglar till det

Nu har Yale även ett dörrvredslås för dig som inte vill byta ut rubbet.

Yale Linus Home
Betyg 4 av 5

Omdöme

Yale har tänkt till med Linus och låset lovar inte mer än tillverkaren kan leverera. Å andra sidan kan Yale med okomplicerade sensorer och genomtänkt hantering lova ganska mycket. Du får räkna med lite trugande vid första kalibrering, men sedan är problemen minimala. Med större yttermått än konkurrenterna kan låset vara en utmaning att få plats snyggt, men har du det är det här ett solitt val.

Positivt

  • Enkla men smarta dörrsensorn
  • Snyggt och enkelt gränssnitt
  • Snabb i hanteringen
  • Stöd för Homekit med mera

Negativt

  • Kan behöva omkalibrering
  • Dyrt för ett dörrvredslås
Testat: September 2022
Låstyp: Vredmonterat, låsklass 2a
Anslutning: Bluetooth, wifi via hub
PrisFrån 3 349 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Yale Linus Home 


Yale Doorman L3

Riktigt smidigt att använda – när det väl är på plats.

Yale Doorman L3
Betyg 4 av 5

Omdöme

Ett riktigt bra uppkopplat digitalt lås med massor av smarta funktioner. Det är inte helt enkelt att installera, men väl på plats fungerar Yale Doorman L3 klockrent. Rekommenderas!

Positivt

  • Snyggt!
  • Bra funktioner
  • Inbyggd ringklocka
  • Låsklass 3 (godkänt av försäkringsbolagen)

Negativt

  • Bristfälliga installationsanvisningar
  • Ganska dyrt
Testat: Maj 2022
Anslutning: Bluetooth, wifi (via brygga)
Pris6 149 kr (All inklusive) hos Kjell & co

 Läs hela testet av Yale Doorman L3


Yale Doorman V2N Smart Start Kit

Klassikern Yale har hängt med länge och alltid levererat i topp.

Yale Doorman V2N Smart Start Kit
Betyg 5 av 5

Omdöme

En klassiker som bara blivit bättre med åren. Yale Doorman V2N tillsammans med Verisures minimala hubb ger dig alla fördelar av ett lokalt kodlås och alla fördelar med ett app-baserat uppkopplat lås i ett och samma paket, och de båda delarna gör varandra bättre.

Positivt

  • Bra, tydlig frontpanel.
  • Välbyggd och snygg.
  • Lyckad kombo med smart hubb.
  • Många nyckel-alternativ.

Negativt

  • En del jobb att installera.
  • Appen kunde vara lite renare.
  • Relativt dyr.
Testat: Juli 2020
Låstyp: Komplett låshus
Anslutning: Bluetooth, ethernet via bryggan
Pris: Från 4 299 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Yale Doorman V2N