Det är nog många av oss som någon gång tappat bort en nyckel – med ett kostsamt besök av låssmeden som resultat av missödet. Gärna då nattetid, så att det svider lite extra i plånboken. Numera finns en hel del smarta lås som kan eliminera de flesta tänkbara scenarier med just nycklar inblandade.

Uppkopplade lås: Så fungerar de – och här är riskerna

Användningsområdena är flera. Samtliga familjemedlemmar kan utrustas med brickor som känner av när de är vid dörren, eller helt enkelt låsa upp dörren med hjälp av telefonen. Hantverkaren kan få en temporär och tidsbegränsad kod eller behörighet till huset när du är borta för att installera den där tvättmaskinen.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Maten levererad - och inplockad i kylen?

Istället för att du behöver vara hemma när matkassen levereras kan istället leverantören själv gå in och ställa in varorna i kylskåpet. Grannen kanske rent av vill låna din cykel som är fastlåst? Inga problem – om låset är smart. Det är bara skicka access via mobiltelefonen och saken är biff.

Läs även: Smarta cykellås du styr med mobilen

Detta är bara några exempel på potentialen i denna relativt nya produktkategori. Men det finns givetvis även vissa baksidor med dessa ”nya” produkter. Vissa kräver en del ingrepp i dörren och det kan exempelvis vara bra att kolla med ditt försäkringsbolag om de godkänner produkten du tänkt att införskaffa.

Av de testade låsen hittar vi bara Yale Doorman i Stöldskyddsföreningens söktjänst över godkända produkter.