Har du småbarn, eller kanske barnbarn? Då vet du också hur orolig man lätt blir när de små liven har feber. Ett ständigt springande med febertermometern, speciellt nattetid, kan bli ett nödvändigt ont för att hålla nerverna i schack.

Nu finns det en rad effektiva och snabba termometrar på marknaden som avläser barnets temperatur inom några sekunder – ett exempel är Withings Thermo som vi testade nyligen och som du läsa i sin helhet här – men dessa kräver emellertid ett aktivt verifierande med jämna mellanrum.

Withings Thermo: Blixtsnabb och uppkopplad febertermometer

Bra och användarvänlig app

Sedan finns det andra, lite smarta lösningar, som exempelvis Medisana TN 735 som håller koll konstant. Det är ingen raketforskning som ligger bakom, snarare är det någon som tänkt till och konstruerat en liten enhet innehållandes en mätare samt bluetooth-uppkoppling för att skicka informationen vidare.

Precis som när det gäller många andra produkter är det inte enheten i sig du använder i någon större utsträckning. Det är snarare den medföljande appen som blir relevant och som avgör om produkten används eller blir liggandes i någon låda.

Medisana TM735

TN 735 består av en liten ”puck” på runt 5 x 3 centimeter. Denna fästs i barnets armhåla med hjälp av medföljande självhäftande plåster. Produkten kan givetvis användas på vuxna patienter, kanske finns det någon äldre i familjen som du är orolig för och som kräver lite extra uppmärksamhet?

Installationen är enkel. Pucken aktiveras så fort batteriet satts på plats och börjar direkt kommunicera med den dedikerade appen som laddas ner till din smartphone. Appen stöder flera användare och för varje ny person fyller du i ålder, kön och eventuell medicinering.

Under inställningar kan du ställa in om, och vid vilka temperaturer, som appen skall varna genom ett alarmljud i din smartphone. På hemskärmen visas hela tiden den aktuella temperaturen på ”patienten” om du vill kontrollera tempen i realtid.

Medisana

Omdöme

Lösningen är mycket användarvänlig och som förälder eller anhörig känns det tryggt att hela tiden ha koll på en eventuell feber. Angivelsen är korrekt, vi körde ett par andra termometer som referenspunkter och jämfört med dessa överensstämde TN 735 varje gång.

Priset för Medisanas uppkopplade febertermometer ligger på 999 kronor och det känns prisvärt med tanke på tryggheten den levererar. Det enda vi har att anmärka på är räckvidden. Inom tre meter bör du befinna dig från sändaren för en tillförlitlig kommunikation mellan telefon och termometer.

plus

Enkelt handhavande
Bra pris
Korrekt, konstant och snabb mätning

minus

Dålig räckvidd

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Fakta: Medisana TM735

Tillverkare: Medisana
Pris: 999 kronor
Typ: Uppkopplad febertermometer 
Mått: 51,9x31,x6,5 mm
Vikt: 6 gram
Batteri: 1x CR2525
Batteritid: Upp till 120 dagar/8 timmar per dag