Vilka typer av lås finns det?

De smarta låsen finns i olika varianter. Vissa ersätter din nyckel helt och andra fungerar i kombination med en fysisk nyckel. Det finns även smarta lås som kombinerar de olika teknikerna och erbjuder på så sätt variation på ditt användande.

mobil

Öppna dörren med din smartphone

Denna typ av lås kommunicerar med din telefon via bluetooth. När synkroniseringen väl är genomförd känner cylindern av telefonen från ett visst avstånd. Sedan är det bara att vidröra cylindern för att öppna dörren, och detsamma när du ska lämna hemmet.

En fördel med denna variant är att du enkelt kommer åt funktionerna från distans. Genom en medföljande applikation på telefonen kan du kolla om du verkligen låste dörren, öppna dörren åt kompisar eller till och med skapa tillfälliga nycklar som bekanta kan bära med sig i telefonen.

Exempel: Kevo från Kwikset. Utöver ovanstående funktioner ges du även notifikationer över vilka familjemedlemmar som öppnat dörren. Dessutom är den utrustad med ingång för en vanlig nyckel, för säkerhets skull.

Använd koder

Ersätter dina nycklar helt. Varje användare kan ha en egen kod och du skapar enkelt fler via knappsatsen. Fördelen med denna typ av lås är att du även kan skapa tillfälliga koder, och lika enkelt ta bort dem.

Exempel: Myloq. Erbjuder upp till 9 användarkoder och all programmering startas från insidan av dörren. Drar inte ström vid viloläge.

yale

Multifunktionella lås

Varianten med flest användningsområden. Kan öppnas med såväl koder som brickor och smartphones. Alla i familjen kan ha en egen kod och du kan enkelt skapa tillfälliga koder. Nyckelbrickan är av den typen som återfinns i tvättstugor och registreras manuellt till låset. Fjärrupplåsning via applikation kan kräva separata åtgärder.

Exempel: Yale Doorman. Erbjuder separat modul för fjärrupplåsning, via uppkoppling mot olika larmbolag. Kan även kopplas ihop till motsvarande larmsystem.

Framtidens lås

Biometriska lås är numera en möjlighet. Tekniken är dock inte godkänd i Sverige ännu, då den inte är hundraprocentigt tillförlitlig. Men med rätt förutsättningar kan det mycket väl bli nästa steg för våra ytterdörrar. Den vanligaste metoden är att hålla fingret mot en liten scanner. Den läser då av fingeravtrycket och öppnar för rätt person.  

Exempel: Anviz L100K. Tekniken identifierar ditt fingeravtryck på en sekund. Är även utrustad med nummerknappar och rekommenderas främst för inomhusbruk.