Det smarta hemmet innebär en mer automatiserad vardag för oss konsumenter. Istället för att gå från rum till rum för att släcka ned lampor kan vi numera sköta det via mobilapplikationer. Detsamma gäller våra eluttag, vår termostater och vår ljudanläggning. Vill vi ha direkt bild över det som övervakningskameran, alternativt babyvakten, filmar gör vi det via mobilen. Nu är till och med köksredskapen uppkopplade på olika vis.

Stort test: Här är bästa smarta låsen just nu

Med andra ord är fenomenet med smarta hem en trend som är här för att stanna.

På senare tid har trenden spridit sig till betydligt känsligare områden, nämligen våra ytterdörrar. I sin nuvarande form har tekniken med fysiska nycklar och tillhörande lås existerat sedan 800-talet, och går ännu längre tillbaka om vi räknar med icke-metalliska varianter.

Så varför ska vi ersätta något som uppenbarligen fungerat bra hittills? Svaret är simpelt; människans strävan efter bekvämlighet. Den genomsnittlige personen bär oftast på fler än en nyckel i taget, vilket kan bli otympligt och i vissa situationer stressigt.

smart

Här kommer de smarta låsen in i bilden

Ponera att du står vid din dörr, trött efter en arbetsdag och bärandes på matkassar. Med en variant av smarta lås behöver du inte ställa ned kassarna för att gräva efter nyckeln. Mobilen låser nämligen upp dörren åt dig när den befinner sig inom kommunikationsräckvidd för låset. Smidigt är bara förnamnet. En annan fördel kan infinna sig när du har planerat att släppa in tekniker eller arbetare in i ditt hem, men själv inte har möjlighet att närvara. Med ett uppkopplat lås kan du enkelt lösa problemet genom fjärrupplåsning.

Andra typer av smarta lås är även utrustade med nummerknappar, vilket också kan vara behjälpliga i liknande situationer. Har du en stor familj kan varje familjemedlem ha tillgång till en egen, exklusiv kod för dörrupplåsning. Det är även möjligt att skapa tillfälliga låskoder för släktingar eller andra personer som behöver temporär tillgång till din lägenhet. Givetvis fungerar det också åt motsatt håll – spärrning av det där jobbiga exets kod är bara några knapptryck bort.

En annan anledning till att byta upp sig mot ett digitalt lås kommer från en annan modern apparat, nämligen 3d-skrivarna. Ju mer avancerad apparat desto större är chansen att någon kopierar din hemmanyckel för egen vinning. Tidigare har vi bland annat rapporterat om fall där det räckt med fotografier på en vanlig nyckel för att skapa en identisk kopia med 3d-skrivare.

Missa inte: Så lätt gör tjuven en 3d-utskrift av din nyckel - från en Facebook-bild