Teknik-termen ”wearables” innefattar ofta både smarta klockor, träningsarmband, pannband, smarta strumpor, skor – allt möjligt helt enkelt. En av de smartaste, och mest osynliga, wearables hittills är Token Ring, en helt nylanserad produkt som ser ut som en lite större, helt vanlig ring. I själva verket är den betydligt smartare än så.

Missa inte: Gå på molnet med Fujitsus uppkopplade skor

Token Ring har egentligen en, enda uppgift – att berätta för andra prylar vem du är. Och det är en ganska viktig uppgift, vi har många lösenord, fingeravtryck och pin-koder som det vore bekvämt att slippa skriva in varje gång vi ska logga in någonstans.

Det problemet ska Token lösa. När vi tar på oss ringen autentiserar vi oss för ringen genom en liten fingeravtrycksläsare på insidan. När det är gjort kan ringen användas för att logga in på Windows 10-datorer och att betala i betalterminaler med stöd för nfc. Betalning sker genom att manuellt koppla ett Mastercard eller Visa-kort till en tillhörande app. Ringen kan även låsa upp bilar, men det kräver ytterligare hårdvara samt en bil med startknapp.

Betala
Foto: TokenBetala för kaffet med ringen. Mastercard uppger att kontaktlös betalning redan idag fungerar i 96 olika länder över hela världen, och med den här ringen blev det precis lite lättare.

Än så länge rör det sig inte om så många användningsområden, men kanske är det potentialen med ringen som är mest intressant. Att kunna betala för kollektivtrafiken, att ta sig in på jobbet eller hemmet utan nyckel eller passerkort, skulle göra Token till ett måste-köp. Redan idag finns stöd för över 50 städers kollektivtrafiksystem, med ytterligare 30 på väg under 2018.

I ringen finns nfc och bluetooth som sköter kommunikationen med omvärlden. Batteritiden ska vara sex veckor lång och ringen kommer i sex olika storlekar. Amerikaner blir först ut med den nya ringen till ett pris av cirka 2 800 kronor, med leverans först i december. Token ska lanseras globalt senare i år, om Sverige ingår där är ännu oklart. Mer information finns på Tokens hemsida.