Kampanjer för att få oss att sluta stirra ned på mobilen bakom ratten har vi sett förr, men här kommer något nytt på samma ämne. En kampanj för att få oss att sluta fippla mobilen – när vi sitter på cykeln.

Missa inte: Skydda din elcykel i sommar – här är de smartaste cykellåsen

Från cykellandet Nederländerna kommer ett nytt, smart cykellås kallat KPN Safe Lock. När vi öppnar låset med tillhörande mobilapp stänger det automatiskt av mobilens uppkoppling, vilket i praktiken gör mobilen obrukbar. När cykeln låses aktiveras mobildatan igen, allt för att uppmuntra ett säkrare beteende i trafiken.

Smart cykellås
Foto: KPN

Men som The Verge noterar reser det också några frågor värda att fundera på; Vad händer om vi behöver navigera oss fram med Google Maps, eller om vi vill lyssna på strömmad musik samtidigt? Och om batteriet dör, hur låser vi cykeln för att aktivera mobildata igen? Nåja, ambitionen kan vi i alla fall applådera. KPN Safe Lock är riktad mot barn, men fler kan nog behöva ett liknande säkerhetstänk i trafiken.

Safe Lock är framtaget av den nederländska teleoperatören KPN tillsammans med landets motsvarighet till Trafikverket. Låset fungerar bara med Android-mobiler, och ska kosta motsvarande ungefär en tusenlapp när det lanseras senare under året.