Det finns forskning som visar att ljus är lika viktigt för hälsan som en balanserad kost, regelbunden motion och tillräckligt med sömn. I en idealisk vardag arbetar vi medan solen är uppe och går och lägger oss när solen går ner. Men riktigt så fungerar det ju i dagens samhälle. Under sommartid får vi oftast det ljus vi behöver, under vintern är det värre.

Luctra

Det bästa ljuset är så klart solljus. Solljuset styr vår dygnsrytm som gör att vi sover bra, känner oss utvilade under dagen och kan prestera på topp.

Modern LED-belysning kan täcka nästan hela färgspektrat av solljus och kan därigenom ha en stabiliserande effekt på vår biologiska rytm och ge kroppen ljussignaler som ställer in den interna klockan även i en inomhusmiljö. Det är här Luctra Radial Table Fot kommer in i bilden. Just denna modell är tänkt att placeras skrivbordet och för att ge användaren ett optimalt ljus under arbetsdagen. Färgen på dagsljuset har nämligen betydelse och styr produktionen av hormonerna melatonin och serotonin. Solens kallvita sken ökar serotoninnivån vilket ger oss energi medans ett mer varmvitt ljus ökar melatoninnivån vilket gör oss avslappnade och förbereder oss på att sova.

Snyggt designad och smidig app 

Det är en riktigt snygg skapelse med moderna linjer. Strax ovanför foten finns en touchpanel där du väljer färgtemperatur och ljusstyrka, men du måste vara något av en specialist för att veta hur du ställer in lampan för optimal en ljusprojektering just för dig, dina arbetsförhållanden och hur du fördelar timmarna under din arbetsdag.

Luctra

Därför finns en app att använda sig av. Luctra Radial Table Fot är utrustad med bluetooth och efter att ha laddat ner den dedikerade appen och parat ihop den med din är det bara att fylla i dina uppgifter i de olika parametrarna under "personlig ljuskurva".

I detta fall gäller det vilken tid du börjar arbetsdagen tillika när du slutar. När du tar din lucnhrast och under vilka tider du är som mest produktiv. Lampan anpassar sedan ljuset efter hur din arbetsdag ser och ger dig sedan "rätt" ljus under hela arbetsdagen. Du kan givetvis ändra i inställningarna allt eftersom om du känner att systemet är fel ute, men under de dagar vi testar lampan flyter det på riktigt bra. Du kan i appen direkt välja mellan fem förinställda lägen: fokuserad, aktiv, koncentrerad, lugn samt avslappnad. Ljuset ändras då direkt efter vilket val du gör.M3 rekommenderar

Omdöme

Om och hur vi kan urskilja av någon skillnad i vardagen är svårt att bedöma, speciellt med tanke på att vi nu befinner oss i den ljusaste perioden på året. Men att ljus är välbehövligt kan vi fastslå och produkter som denna kommer bli allt vanligare – inte bara i hemmen utan även på arbetsplatser. Dessutom är Luctra Radial Table Fot sjukt snygg och levererar ett justerbart ljus i både styrka och färgtemperatur.


Fakta Luctra Radial Table Fot

Tillverkare: Luctra
Pris: 6 900 kronor
Typ: Skrivbordslampa för individuellt anpassad belysning
Anslutning: Bluetooth
Antal ljuskällor: Fyra – två kallvita och två varmvita LED-lampor Färgtemperatur: Mellan 2 700 – 6 500 kelvin
Livslängd LED: >50 000 timmar

plus

Snygg design
Funktioner
Smidig app

minus

Priset

betyg 8 av 10