Från och med idag kan Google Home känna igen vem som pratar med den. I Home-appen kan upp till sex olika röster tränas upp och kopplas till hemmets högtalare. Om allt fungerar som det ska, så ska högtalaren känna igen vilken familjemedlem som säger ”Hey, Google” och läsa upp relevant information för just den användaren.

Missa inte: Ny Burger King-reklam kidnappar Google Home

En självklar, efterlängtad uppdatering, så användare slipper höra information för en annan familjemedlem. Istället läser högtalaren upp information om ens egna aktiviteter under dagen, ens egna pendling, och allt detta utan att behöva logga in och ut eller på annat sätt berätta för högtalaren vem som pratar med den.

Förhoppningsvis fungerar röstigenkänningen bra också, annars kan det ge märkliga resultat. The Verge har pluggat in det finstilta, och noterar att det i Youtubes användarvillkor för annonser står en liten rad om att ”någon med en liknande röst som dig kan få svar från Home hämtade från din (annons-) profil.” Det låter inte så betryggande.

Vi har tidigare skrivit att Amazon ryktas arbeta på en liknande lösning, men Google hann alltså före. Uppdateringen rullas ut till amerikanska användare från och med idag, medan brittiska användare får vänta några månader till. Och för oss svenskar finns fortfarande inget besked för när (om) högtalaren kommer hit.