Det är det brittiska företget Sure Flap som står bakom den smarta kattluckan Microchip Pet Door Connect. Men åtminstone halvsmarta kattluckor är ingen nyhet för det här företaget. Sedan tidigare tillverkar de luckor som automatiskt öppnas och stängs när katten (eller en mindre hund) kommer i närheten, och har på sitt mikrochip- eller rfid-utrustrade halsband.

Missa inte: Smarta ai-spegeln Duo har både appar och humor inbyggt

Nu blir kattluckan alltså ännu smartare när ägaren ska kunna styra kattluckan på distans. Via en app kan ägaren öppna och stänga kattluckan, sätta upp ett schema för när luckan ska vara öppen, samt ge husse och matte notiser om när katten kommer hem. Tillång till appen ska även kunna delas med en kattvakt.

Sure Flap¨
Bild: Sure Flap

Själva dörren drivs med ett par batterier som ska räcka i minst sex månader, om katten är riktig flitig, och ända upp till ett år vid "normal användning". Kattluckan behöver också en hub att placera någonstans i hemmet. Den köps separat, och sköter alltså kommunikationen mellan app och kattlucka.

Enligt TechCrunch ska även företagets äldre kattluckor kunna efterutrustas med hubben för att göra gamla, halvsmarta luckor lite smartare. Pet Door Connect ska kosta 159,99 pund (ungefär 1 800 kronor), och hubben köps till för 49,99 pund (550 kronor). Men lansering dröjer till hösten, och än är det oklart om produkten kommer till Sverige. Mer information finns på Sure Flaps hemsida.

Missa inte: Optimera fredagsmyset med app – snart lanseras Ikeas smarta belysning