På Googles konferens I/O 2015 fanns en produktlansering som mest liknade en fantasi – uppkopplade kläder som kontrollerade musik, lampor och till och med interagerade med skärmar i närheten. Project Jacquard kallades projektet – och Google menade allvar. De lanserade ett samarbete med Levis för att göra en jeansjacka som visades upp första gången under görra årets Google I/O. Nu vet vi också vad den kostar.

Missa inte: Det här el-glaset ska få ölen att smaka bättre – med hjälp av elstötar

Och vi behöver inte ens sätta kaffet i strupen över priset. Prissatt till runt 3 500 kronor är den ett par tusenlappar dyrare än den Levi-jacka den är baserad på, men inte avskräckande dyr i jämförelse med en smartklocka. Jackan ska börja säljas till hösten. 

Jacquard
Taggen som sköter kommunikationen går enkelt att koppla bort. Det är oklart hur jackan tål en tvätt, men vi kan tänka oss att det är en bra idé att plocka bort taggen först. Bild: Google/Levi

Google visade upp Jacquard på musik- och teknikfestivalen SXSW i Austin, Texas. Tekniken i jackan sitter i närheten av handleden och härifrån håller den koll på hur vi rör på oss, och skickar informationen till vår mobil.

Kommunikationen sker över bluetooth till en tillhörande app. Tre gester finns till hands för att kontrollera jackan – ett svep in, ett svep ut och ett dubbeltryck –gester som vi sedan kan programmera till att göra lämpliga saker. Kanske att spola bakåt 15 sekunder i en podd, eller få en uppdatering från Google Maps om att vi är på rätt väg.

Project Jacquard är ett sätt att "förbli uppkopplad utan att ta fram telefonen hela tiden," som Levi och Google skriver på sin hemsida. "Med ett svep på armen kan vi navigera oss runt i staden, koppla upp oss mot vår omgivning och kommunicera med enkelhet."

Teknik är som bäst när den inte märks brukar man ju säga, och det här låter som ett steg i den riktningen. Som vanligt lär vi få vänta ett tag innan den kommer till Sverige, om alls.

IDG News