Nästan två tredjedelar av alla konsumenter är oroade över att Internet of Things-enheter för hemmet ska avlyssna våra samtal, detta enligt en Gartner-undersökning som släpptes under måndagen.

Och kanske är de sifforna inte så förvånande, med tanke på vad vi läst om avlyssnande tv-apparaterläckor från CIA och Google Home-apparater som aktiveras av vanliga tv-reklamer.

Men oro över privatlivet är bara en anledning till att konsumenter ännu inte lockas av smarta hemmet i särskilt stor utsträckning. Smarta hemmet-prylar kan erbjuda stora möjligheter till ett uppkopplat, automatiserat hem, med gardiner som dras upp automatiskt på morgonen, övervakningskameror som aktiveras när vi åker hemifrån och allehanda sensorer som håller koll på huset när vi är bortresta.

Missa inte: Google Home får kritik – kastar ur sig falska nyheter

Långt ifrån alla konsumenter tycker sig behöva detta. Tre av fyra deltagare i undersökningen menar att de lika gärna kan tända lampor och justera värmen manuellt, snarare än att automatisera detta.

Idag hör hemlarm som automatiskt rapporterar till säkerhetsföretag och till husägaren, till de vanligaste smarta hemmet-prylarna. Och det verkar alltså som att smarta hemmet behöver behöver bli både säkrare och ännu smartare om fler ska lockas av detta.

Undersökningen är gjord under senaste halvåret 2016 bland 10 000 personer boendes i USA, Storbritannien och Australien.

Missa inte: Robotar vidöppna för hackare (och det borde verkligen oroa oss)

IDG News