Flera användare av Googles smarta högtalare Home vittnar om att högtalaren ger konstiga, konspiratoriska svar på frågor om USA:s före detta president Barack Obama. Det rapporterar Engadget.

När användare av Google Home har ställt frågor som ”förbereder Obama en statskupp?” har svaret flera gånger blivit något i stil med ”… Obama ’går inte bara till sängs’ med det kommunistiska Kina, utan Obama kan i själva verket planera en kommunistisk statskupp under slutet av hans presidentskap 2016.” Påstående kommer bland annat från den konspiratoriska ”nyhets”-sajten Secrets of the Fed.

Problemet, säger Google till Recode, är att Google Home hämtar sin information från Googles ”featured snippets,” det vill säga de korta nyhetstexter som ofta dyker upp vid en googling. Dessa texter ”ger en automatisk och algoritmisk matchning till en sökfråga” menar Google, och bryr sig inte alltid om sanningshalten i svaren.

Enligt Recode hanterar Amazon Alexa frågan om Obamas eventuella statskupp, den svarar istället ”jag kan inte hitta svaret till frågan jag hörde”.

Läs också: Facebooks filter mot falska nyheter når Frankrike