En studie av olika typer av robotar som används i hem, i företag och inom industrier har avslöjat att robotarna drabbas av många av de (tyvärr) vanliga säkerhetshål som vi gång på gång ser i andra uppkopplade Internet of Things-enheter (IoT). Det ställer allvarliga frågor om säkerheten för de människor som ska arbeta kring och servas av dessa robotar.

Missa inte: Miljoner smarta tv-apparater spionerade på sina användare

Robotar blir allt vanligare, och de förväntas ta en större plats inte minst som assistenter i våra hem.

"När vi tänker på en robot som en dator med armar, ben eller hjul, då har de blivit rörliga IoT-enheter som kan innebära nya, allvarliga hot vi aldrig stött på tidigare", skriver ett gäng forskare från säkerhetsfirman IO Active i en ny rapport.

IT
Bild: Michael Kan

Säkerhetsforskarna utförde djupgående säkerhetsstudier på en rad robotar och kontrolltekniker – och de flesta uppvisade uppenbara säkerhetsrisker. Flera robotar kommunicerade osäkert med svag kryptering och exponerade privat information för potentiella hackare.

Många av de testade robotarna använde dessutom mjukvara och operativsystem med möjlighet till styrning på distans. Många gånger gick det att få tillgång till dessa styrningssystem på distans utan att bli autentiserad, andra gånger krävdes autentisering men systemen var alltför svaga och kunde enkelt kringgås.

"Det här är ett av de mest kritiska problem vi hittade. Det möjliggör för vem som helst att på distans enkelt ta kontroll över och hacka robotarna," skrev forskarna i sin rapport.

Missa inte: Vakande gatlyktor och katastrofdrönare – Intel visar upp den smarta staden

De robotar som testades led alla, mer eller mindre, av samma typer av säkerhetsproblem som många uppkopplade leksaker och smarta hemmet-prylar redan kritiserats för. Och när de här robotarna har både armar, ben, hjul och stora möjligheter att styra våra hem är det lätt att se hur en hackad robot skulle kunna skapa stora skador på både människor och hem.

"Den här informationen stärker oss bara i den tro vi hade redan från början; Det är dags för alla robottillverkare att omedelbart ta ansvar för säkerheten i sina tekniker," skrev forskarna i sin rapport.

IDG News